Hvordan øke verdien på boligen din

Boligmarkedet i Norge er hetere enn noen gang, og samtidig som etterspørselen etter sentrale boliger stiger, så øker også prisene. Det er definitivt et godt marked å være selger i – spesielt i de største byene i landet. Men alt skjer ikke av seg selv, og du kan selv øke verdien på boligen din ved å gjøre ulike grep. Noen grep er enkle, mens andre er både mer kostbare og tidkrevende enn andre.

Oppussing av boligen

Å pusse opp boligen er som regel en sikker måte å øke verdien av boligen på. Det viser seg at det er de innflytningsklare leilighetene som er mest attraktive i storbyene, og at folk er villige til å betale mer i budrunder dersom de ikke behøver å sette av penger og tid til oppussing i etterkant av et kjøp. Avhengig av boligens standard, vil mengden arbeid og kostnad naturligvis variere her. Enkelte boliger trenger kun noen strøk med maling og den slags, mens andre igjen trenger en grundigere renovering av dyre rom som bad og kjøkken.

Man anbefaler sjeldent at det investeres i oppussing av dyre rom like i forkant av et salg. Dette bør gjøres som en del av oppussingen mens man selv tenker å bo i boligen. Da vil man få mer igjen for pengene, enn hvis man skal investere i en totalrenovering som ikke nødvendigvis kommer til å drive opp prisene på såpass kort sikt.

Øke verdien før og under salget

En bolig er ikke verdt mer enn det noen ønsker å betale for den. Med det mener vi at man selv kan påvirke verdien på boligen ved å gjøre enkle grep i forkant og underveis i salget. For eksempel gjelder det valg av eiendomsmegler og det å ha en innbydende bolig – både for fotografen og på visning. Jo flere man tiltrekker seg på visning, jo større sjanse er det for at boligen selges over takst. Man kan også gjøre en egen innsats for å spre interessen. Facebook er en plattform der du kan nå mange, og selger du i et område der du har mange venner på Facebook, så er det potensielt mange som er interesserte i å kjøpe boligen din.

Ta tiden til hjelp

Utover dette har tiden vist seg å være en effektiv metode å øke verdien på boliger. Siden 90-tallet har boligmarkedet stort sett bare pekt rett oppover, med unntak av noen få kortere perioder. Investerte man i bolig på denne tiden og skal selge i dag, så kan man forvente seg en saftig salgssum sammenlignet med hva man kjøpte for. Følgelig er det viktig å komme seg inn på boligmarkedet så tidlig som mulig, selv om du kanskje bare tenker å bo i boligen i noen år.

For boligprisene forandrer seg kjapt, og bare på 3 til 5 år kan du tjene flere hundre tusener av kroner på å være boligeier fremfor å leie. Og dette uten at du selv gjør noen spesifikke grep for å øke verdien på boligen. Tiden tjener deg penger!