Kalkulatorer som hjelper deg med økonomien

Du finner mange nettsider med nyttige kalkulatorer som kan hjelpe deg til å få en bedre økonomi. Mange har gode rutiner på å lage budsjett for privatøkonomien, men for å få riktige tall inn i budsjettet, hjelper det ofte med en kalkulator eller to.

Se hva andre bruker

En av de kanskje viktigste kalkulatorene på nett, er SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) kalkulator som sammenligner med referansebudsjett deres. Referansebudsjettet for forbruksutgifter forteller oss noe om hvilke utgifter forskjellige norske husholdninger har. Statistikken herfra kan hjelpe deg til å se hvor du bruker for mye penger, og hvor du sannsynligvis kan spare i forhold til hva tilsvarende husholdninger bruker. Er du for eksempel en kvinne på 30 år, har ektefelle og to barn i barnehage, og eier 1 bil, ser du enkelt hva som er vanlig forbruk for andre i samme familiesituasjon. Ligger du langt over referansebudsjettet, tyder det på at du har mye å gå på med tanke på sparing.

Tallene i referansebudsjettet, og som kalkulatoren forholder seg til, gir deg oversikt over alt av dagligvarer, husholdningsartikler, utgifter til transport, skole og barnehage, og så videre. Dette inkluderer også hva som er vanlig når det gjelder personlig forbruk (klær, frisør, og lignende).

Kalkulatoren fra SIFO finner du her http://kalkulator.referansebudsjett.no/php/standard.php

Spar på lånet med kalkulator

Nettsider som ABCNyheter har mange nyttige kalkulatorer for en rekke formål. Blant de bedre er de som hjelper deg å beregne inntekter og utgifter på alle former for bankprodukter du måtte bruke. Har du boliglån, billån, forbrukslån eller lignende, kan du få hjelp til å beregne effektive renter, totalkostnader og terminbeløp på både annuitetslån og serielån. Dette oppgis uansett av banken, men med kalkulatoren finner du ut hvor mye du sparer (eller taper) på å betale inn mer på lånet, eller mindre.

Annuitetslån: http://www.abcnyheter.no/node/78010

Serielån: http://www.abcnyheter.no/node/78037

Finn ut om du får penger tilbake på skatten

Skatteetaten har en kalkulator som hjelper deg å finne ut om du skylder staten penger, eller omvendt. Hvilken kalkulator du skal bruke, avhenger av inntektsåret. Kalkulatoren beregner kun forventet skatt av de midler og inntekter du har innenlands, og må uansett ses på som en pekepinn på hva de reelle skatteberegningene blir. Den riktige summen vet du først når du mottar likningen, men den foreløpige beregningen du selv kan gjøre, gir deg en god indikasjon på resultatet. Dette er nyttig på flere måter. Om du betaler for lite skatt nå, kan du unngå baksmell ved å be om økt innbetaling i årets resterende måneder. Er det motsatt, og du kan forvente penger igjen på skatten, kan du allerede nå begynne å budsjettere pengene du får utbetalt til sommeren eller høsten. Du kan beregne skatten din her http://www.skatteetaten.no/no/Person/Skattekort-og-forskuddsskatt/Skatteberegning/

Hvor mye sløser du?

DinSide har også flere nyttige kalkulatorer som forteller deg noe om din privatøkonomi. En av de som faktisk hjelper deg på å bli bevisst både livsstilen og forbruksmønsteret, er sløsekalkulatoren. De fleste kategorier av forbruk som vi kan klare oss uten, er tatt med. Sett inn tallene for hvor mye du bruker i hver kategori (for eksempel ukentlig forbruk av tobakk, shopping eller pengespill), så får du totalsummen for den årlige sløsingen. Du er herved advart: Den totalsummen kan komme til å gi deg hakeslepp. Prøv sløsekalkulatoren her

http://www.dinside.no/787895/slosekalkulator

Begynner bilutgiftene å bli høye?

Finn ut hva bilen din koster deg hvert år, med bilkostnadskalkulatorer fra Nettavisen. Disse finnes i to versjoner, der den ene er for ny bil mens den andre er for bruktbil. Kalkulatorene er noe mer komplisert enn de fleste andre vi nevner her, fordi du må ha oversikt over alle utgifter samt faktorer som verdifall på bilen. Men, nederst på siden til begge typene kalkulator, finner du en enkel forklaring på det aller meste, og informasjon om hvordan du går frem.

Ny bil: http://www.smartepenger.no/kalkulatorer/872-bilkostnader

Brukt bil: http://www.smartepenger.no/kalkulatorer/2164-bilkostnader

Hvordan blir alderdommen din?

Bruker du NAV sin kalkulator for å beregne din fremtidige pensjon, slipper du kanskje å bekymre deg for alderdommen din. Eller, du får en oppvåkning i forhold til viktigheten av å planlegge den økonomiske fremtiden du møter som pensjonist. Nav tilbyr en forenklet versjon der du selv legger inn alle tall, i tillegg til en versjon som krever innlogging på dine egne sider på NAV. Om du ikke har innlogging, får du det ved å henvende deg til NAV gjennom samme lenke. Den forenklede pensjonskalkulatoren samt lenke til Din pensjon, finner du her

https://tjenester.nav.no/pselv/simulering/forenkletsimulering.jsf?execution=e1s1&token=e9b4ad24-aaf1-45bb-bce7-d15ccbc21f00&context=pensjon

Fortsatt nysgjerrig på fremtiden?

Økonomien i Norge endrer seg for tiden, og mange er bekymret for sin økonomiske fremtid. Bruker du ABCNyheters kalkulator for fremtidsøkonomien, kan du i alle fall få en viss pekepinn på hvordan det bærer av sted for deg personlig. Kalkulatoren er selvsagt ikke spesielt nøyaktig, da du blant annet neppe kan vite sikkert hva slags lønnsforhøyelser du kanskje mottar i årene fremover. Likevel kan den være nyttig som en påminner om hvilken retning økonomien din har. Ser det mørkt ut med tanke på renteutgiftene om 20 år, bør du kanskje vurdere å betale inn ekstra på lånet nå om du kan. Fremtidsøkonomikalkulatoren finner du her.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2010/09/02/116338/fremtidsokonomikalkulator